Speelnatuur Steinse Groen, Gouda [NL]

feat img stgr

2004

Speelnatuurgebied Steinse Groen, Gouda-Goverwelle
(in samenwerking en met dank aan Ecoplan/Hans vd Lans)

Aan de rand van een jaren 70 wijk ligt een natuurrijk park. Het aanwezige speelterrein is veroudert en wordt slecht gebruikt. Via een aantal participatiebijeenkomsten met kinderen van de scholen uit de buurt komen de wensen van de kinderen naar voren: meer avontuur en uitdaging in de bossages en bij het water.
Ik maak twee keuzeplannen op basis van de wensen van de kinderen en de mogelijkheden van de plek. In samenwerking met Hans van der Lans van Ecoplan uit Assen wordt het gekozen plan uitgevoerd.

Een aantal ingrepen maken het bos toegankelijk en bespeelbaar. Een zonnepaneel geeft stroom voor de pomp aan het begin van een beekje. Een speelvijver met eilanden wordt gegraven in de zachte bodem, bomen omgetrokken, heuveltjes opgeworpen, beplant en ingezaaid….
Picknicktafels, fietsenrekken, informatieborden bij de ingangen worden geplaatst en twee nieuwe poorten die het terrein afsluitbaar maken.
De gemeente en een groep bewoners nemen het beheer van het gebied en de poortopening en -sluiting op zich en vanaf het moment van de feestelijke opening komen de kinderen wel….

Grootte: ± 14.500m2
Kosten: ± € 100.000