Speelbos Nieuw Wulven,
Houten/ Bunnik [NL]

00 feat img houten

2006 – 2010

Speelnatuurgebied Nieuw Wulven, Houten/ Bunnik [NL]

In het landschap van de Limes en de Nieuwe Waterlinie, dichtbij Fort Vechten wordt een nieuw recreatiebos aangelegd. Op initiatief van de gemeenten Houten en Bunnik gaat er een stuk van dit gebied ingericht worden voor kinderspel. Staatsbosbeheer als toekomstige beheerder is hierin partner.

Opbouwend op de aanwezige landschapselementen: een tot nu toe ontoegankelijk populieren/ wilgenbos, een oude hoofdwatergang, een raster van uitgegroeide populieren en een voormalige schapenweide met een fortachtig grondlichaam is het plan gemaakt. Aangevuld met elementen die tijdens een maquettebouw workshop met kinderen naar voren komen.

Op de binnenplaats van ‘Het Grote Fort’ komt een beschutte speeltuin te liggen, met toestellen en speelaanleidingen voor grote en kleine bezoekers. De ‘Nieuwe Wulvense Waterlinie’ is een bijna onoverkoombare waterpartij, waarvoor een diepe sleuf wordt gekapt, met forten en eilanden. In ‘Het Verdronken Bos’ kan je klimmen als de aapjes langs touwbruggen en in ‘Het Romeinse Fruitakker’ kun je wandelen en picknicken in de schaduw van notenbomen. Op de ‘Vliegerweide’ is ruimte en lucht voor het oplaten van vliegers en dagdromen.‘Het Dwaalbos’ wordt over een aantal jaren gerealiseerd, als de recent geplante bomen er klaar voor zijn. In samenwerking met het Utrechtse Centrum voor Beeldende Kunst loopt parallel een kunstproject met kinderen, waarin gewerkt wordt aan het zicht+voelbaar maken van de historie van dit landschap.

Ontwerptekening
Grootte: ± 7 ha
Kosten: 560.000
Website: Website Nieuw Wulven/ Staatsbosbeheer

 

Hieronder het verhaal van het speelbos Nieuw Wulven in foto’s

Met dank aan Henni Bunnik

Kijk hier een film over het openingsfeest van het speelbos.