Natuurspeeltuin Speeldernis,
Rotterdam [NL]

feat-img-spe

2001/2002

Natuurspeeltuin de Speeldernis, Rotterdam-Blijdorp
(in samenwerking met Matthijs de Gruyter, Baseg Duitsland en leden van de Wilde Weelde, Ecoplan/ Hans vd Lans, Gebr. Kraajieveld bv en anderen)

In een Rotterdamse stadspark ligt als een open plek in het parkbos een bouwspeeltuin. De toestellen zijn afgeschreven, het aantal bezoekers sterk afgenomen. Het bestuur van de speeltuinvereniging neemt het besluit tot omvorming naar natuurspeeltuin. Via expertmeeting, excursie en workshops met kinderen en vakmensen wordt een programma van eisen opgesteld. Het ontwerp geeft ruimte aan drie uitvoeringsfasen:

1 de aannemer verzorgt het zware grondwerk,
2 de hoveniers van de Baseg en de Wilde Weelde de inrichting met stapelmuren, beeklopen, terrassen, dammen, bruggen, porten, afdaken, fonteinen etc,
3 de gebruikers van de tuin de aanplant en de inzaai

In de zomer 2002 wordt de tuin in gebruik genomen, kaal en open.
Nu komen er jaarlijks rond 35.000 bezoekers naar de groene oase in de grote stad.

De tuin is uitgegroeid tot een afwisselend, vruchtbaar landschap met rietvelden, moerasjes, groot hoefblad-jungles, wilgenbosjes, rozenhagen, hoogstamfruitbomen, vuurplaats, weilandjes, slingerplantenholletjes, huttenbouwbosjes, bakoven, beekjes, kruip-door-sluip-door-padjes, klimbomen en levende muurtjes en heeel veeel water en modder! Natuur beleven, vrij spelen en genieten met volle teugen….

Grootte: ± 10.000m2
Kosten: ± € 220.000
Website: website speeldernis
Bezoekadres: Roel Langerakweg 25, 3041 JK Rotterdam

Hieronder probeer ik het verhaal van het ontstaansproces van de Speeldernis en haar ontwikkeling door de jaren heen in beelden te vertellen.
Straks zal dat ook in tekst onder de foto’s terug te zien zijn, maar dat is een klus, die nog een paar slechtweerperiodes, lange treinreizen of ziektebeddagen nodig zal hebben….
Voor alsnog dan maar de beelden….


Er staan nog meer filmpjes op You Tube van diverse feestjes en bezoeken bij de Speeldernis!