Speelnatuur SN10G,
Natuureiland Tiengemeten [NL]

feat img tg
(in samenwerking en met dank aan Gerrit Roukens en Dr. Reinhard Witt)

Opdrachtgever: Natuurmonumenten Nederland
Grotte: ± 4,5 ha
Kosten: 450.000 euro
Projectperiode: 2009 – 2012
Bezoekadres: Afvaart pont Nieuwendijk 1, 3284 KR Zuid-Beijerland
Plattegrond (illustratie Carolien Ellerbeck)

Link naar de website SN10G

Hieronder probeer ik het verhaal van het ontstaansproces van SN10G en haar eerste jaar in beelden te vertellen.
Straks zal dat ook in tekst onder de foto’s terug te zien zijn, maar dat is een klus, die nog een
paar slechtweerperiodes, lange treinreizen of ziektebeddagen nodig zal hebben….
Voor alsnog dan maar de beelden….

Het eiland van Tiengemeten in de Haringvliet is het enige echte eiland in de Rijn/Maasdelta.
Toen het in de 18de eeuw voor het eerst op de kaart kwam, was het 10gemeten (ca 5 ha) groot; sinds 1997 is het nu 1000ha grote stuk deltanatuur in beheer van Vereniging Natuurmonumenten.
In 2008 bestemde Natuurmonumenten 5 ha van het eiland tot Speelnatuur.
Deze werd vervolgens tijdens een grondig en uitgebreid participatief ontwerp- en aanlegtraject uitgewerkt en vormgegeven en tijdens een groot, kleurrijk feest op 20 juni 2012 geopend.

Speelnatuur Tiengemeten is wellicht het meest boeiende en geslaagde van mijn projecten, omdat de belangrijkste componenten en kwaliteitscriteria van Speelnatuur consequent verwerkelijkt zijn. Natuurmonumenten bleek een ideale opdrachtgever, die met veel ambitie en grote persoonlijke betrokkenheid te werk ging en mij het nodige vertrouwen gaf, om te kunnen experimenteren met deze ongewone schaal.

Het resultaat zijn 5 ha speelnatuur zonder enkel speeltoestel, maar met een enorm aantal spelmogelijkheden, nu al een aanzienlijke natuurwaarde en een groot ontwikkelpotentieel voor de komende jaren. Bijzonder aan het project is onder andere de aandacht voor het inzaaien van het terrein. Hiervoor is in samenwerking met Dr. Reinhard Witt, wilde plantenspecialist en ervaren speelnatuurpionier, een inzaaiplan gemaakt, dat tijdens een workshopweekeinde met een groep van 10 deelnemers uit Duitsland, Belgie en Nederland is uitgevoerd. Maar liefst 42 kilo wilde plantenzaad in ruim 150 soorten, afkomstig van Cruydthoek-zaden zijn daarvoor gebruikt. Op deze manier is de Speelnatuur in de eerste jaren, voordat de jonge struiken en bomen ruimtelijkheid, bloei en vruchten kunnen ontwikkelen, voorzien van een afwisselend, bloemrijk tapijt.

Sinds februari 2012 neem ik in dienst van Natuurmonumenten de coördinatie van het beheer en een enthousiaste groep vrijwilligers voor mijn rekening.

Deze film is gedeeltelijk opgenomen bij SN10G