Beleef- en beweegtuin HAGA-Ziekenhuis Den Haag geopend

Door de drie dames Burgemeester Pauline Krikke, directievoorzitter Carla van de Wiel van het HagaZiekenhuis en Karen Anne Hübler-Hebben van het Wellerdieck-de Goede fonds is ter gelegenheid van de opening van de Haga Beleeftuin als symbolische openingshandeling een liefdesboom (Cercis) geplant.

Op initiatief van Haga-fysiotherapeut Rogier Poot is de tuin ontstaan. Hij heeft de therapeutische eisen en wensen voor de tuin aangereikt. Het ontwerp is tot stand gekomen in een schetssessie samen met Wouter van Santen van Biotoop, ecologisch hoveniersbedrijf, die de tuin ook heeft aangelegd. We hebben een natuur- en plantenrijke tuin gemaakt met afwisselende therapiepaden in verschillende moeilijkheidsgraden, veel zitplaatsen op verschillende zithoogtes en oefenelementen van hout en steen rond een centraal gelegen pergola-paviljoen. Het prikkelen van de zintuigen van de patiënten en het genezende effect van natuurlijk groen zijn de uitgangspunten. Hiervoor zijn de paden midden door de beplanting en over verschillende hoogtes heen gelegd, zijn er veel verschillende ondergronden en types beplanting toegepast, voor ieder seizoen en voor ieder patiënt. Bloembollen, bloemenweides, vaste plantenborders, bloeiende bomen, klimplanten, geurende kruiden…. Hierbij kon dankbaar gebruik gemaakt worden van een eerder gerealiseerde vaste plantentuin van Karres en Brands, landschapsarchitecten.

De ontwerptekening voor de HagaZiekenhuis beleeftuin ism Wouter van Santen/ Biotoop.
Overleg tijdens de bouw tussen fysiotherapeut Rogier Poot en Hovenier Wouter van Santen
Overzicht over de beleeftuin voor de patientenkamers en deuren van het ziekenhuis
Een van de therapiepaden met treden, zandpad en oefenbrug door de beplanting

Het paviljoen wordt getest door een groep patiënten van de fysiotherapie.

Inplanten van een vaste plantenborder met bloembollen.