Category Archives: Uncategorized

Start werkzaamheden Speelnatuur van OERRR bij Belevenisboerderij Oosthoek

2017 10 11 post belevenisboerderij

 

 

 

 

 

De Rotterdamse stadsherder Martin Oosthoek is sinds kort verhuisd naar de nieuwe Belevenisboerderij Schieveen. De boerderij ligt langs het Polderpad, een fietspad, dat het polderlandschap aan de noordrand van Rotterdam ontsluit.

Vandaag beginnen de werkzaamheden voor de aanleg van een stuk Speelnatuur van OERRR op het erf van de belevenisboerderij. Familie Oosthoek werkt hiervoor samen met Natuurmonumenten, eigenaar van veel weilanden aan de Rotterdamse noordrand.

De werkzaamheden worden uitgevoerd door aannemingsbedrijf Blijdorp bv en begeleid door BWZ Ingenieurs.

Verwachte opening van de Speelnatuur van OERRR is het voorjaar 2018.

oosthoek A3 presentatie

 

Campagne veiligheid.nl voor risicovol spelen gelanceerd

Vandaag is een campagne voor het ondersteunen van risicovol spelen gelanceerd door Veiligheid.nl

De campagne is gericht op ouders en geeft via een enquete praktische tips voor het dagelijkse risicovol (laten) spelen van hun kinderen en vertelt over de betekenis daarvan voor een gezonde ontwikkeling van kinderen tot zelfbewuste, durvende grote mensen.

Het concept is ontwikkeld door Veiligheid.nl in samenwerking met een aantal deskundige partners. Het was een zeer nuttig genoegen binnen deze groep enthousiaste experts actief mee te kunnen werken aan de campagne!

Bekijk hier de prachtige campagnevideo

Link naar de campagnepagina veiligheid.nl

 

St. Catherinespark Dublin: under construction

161101-under-construction-dublin

Afgelopen week zijn de graafwerkzaamheden in St. Catherinespark in Dublin gestart.

Een plaatselijke aannemer modelleert het glooiende terrein volgens de tekening hoogtelijnen. Middels videoverslag komen de eerste beelden binnen en stemmen we de werkzaamheden op afstand af. Ondertussen lopen op de achtergrond de voorbereidingen voor de installatie van het bron- en beeksysteem met helophytenfilter.

Voor de afronding van de werkzaamheden plannen we een workshop volgend jaar. We denken aan een combinatieworkshop van een inleidend theoretisch veiligheids- en constructie gedeelte met aansluitende werkpraktijk. Op deze manier hopen we de kennis over het maken van Speelnatuur onder de Ierse collega’s te verdiepen. Tijdens de workshop zullen de klim- en klauterconstructies, wilgenbouwwerken en andere speelse elementen uit het 161101-ontwerptekening-st-catherinesontwerp ontstaan.

Zot van natuur – Symposium 10/12/ 2015 Oostende

Onder de titel ZOT VAN NATUUR !  vind op donderdag 10 december 2015 in Oostende een symposium plaats, dat is bedoeld voor iedereen die wat meer inzicht wil krijgen in de invloed van natuur op de ons fysisch, psychisch en sociaal welzijn van onze geboorte tot op ons sterfbed. Het symposium richt zich op (kinder)psychologen, pedagogen, artsen, sociaal werkers, natuurgidsen, mensen uit het onderwijs, de kinderopvang, woon-zorgcentra, de gezondheidszorg, natuursector, ruimtelijke ordening …

Na inleidende lezingen van oa Marc Mieras en Jolanda Maas in de ochtend staat op het middagprogramma onder andere:
14.30 uur  SIGRUN LOBST over het belang van speelnatuur in de buurt.
Sigrun Lobst is de speelnatuurexpert van de Lage Landen. Als bestuurder bij Springzaad.nl staat ze aan het roer van het kennis- en inspiratiecentrum rond speelnatuur in Nederland.

Het volledige programma vind je hier. Deelname aan het symposium kost 15 euro, inschrijven kan via de website.

Speeldernis in Zweden

malmo

Tuin en park belevenissen ontwerpen voor kinderen is het thema van de Public Parks and Gardens Conference in Malmö op 15 april 2015.
Naast Disneyland Parijs, projecten uit Brooklyn, Stockholm en Basel, staat de Speeldernis Rotterdam op het podium. Dat klinkt als een spannende dag…

Zie hier het volledige programma.

Speelnatuur goes Ireland

st catherines

Nederland heeft een nieuw product voor de export: Speelnatuur. Op een heuveltop dichtbij Dublin in het natuurpark St. Catherines zal een Ierse primeur verrijzen, een halve hectare speelnatuur. Met blik op de Wicklow Mountains in de verte. Dat is nieuw aan het concept… Na aanleiding van een conferentie in oktober afgelopen jaar is dit project tot stand gekomen. Een eerste schets ligt nu in Dublin. Uitvoering is in de zomer gepland, dan is het project ook hier op de website te volgen.

WATERDUNEN door de branding

inrichtingsplan_waterdunen met speelnatuur

Grote projecten vragen lange adem. Projecten, die aan een landschap een nieuw gezicht en een nieuw leven geven sowieso. Maar nu is er definitief groen licht voor twee grote speelnatuurgebieden binnen het project Waterdunen van de Provincie Zeeland en haar partners. In 2014 heeft een participatie & ontwerpteam (Bailleul, Iris Steen, Fris in het landschap & Aardrijk) de plannen ontwikkeld. Ontwerptekening en werkomschrijving liggen nu op tafel; in 2015 volgt de verdere uitwerking en al gauw zal de start van de aanleg volgen. Meer over dit boeiende project vind je hier.

Job Dura Prijs 2014 voor schooltuincomplex de ENK

persfoto job dura

uit een november grijze wolkenlucht viel een welverdiende gouden regen op het hoofd van een gelukkige: tuinmeester en inspirator Gerrit Roukens & de medewerkers en vrijwilligers van educatieve tuin de Enk hebben de eer en  het prijsgeld van de Job Dura Prijs 2015 mogen ontvangen uit de handen van wethouder Eerdmans. Gefeliciteerd!!!

een aanmoedingsprijs ging naar de vrijwilligers van het Dakpark. van beide projecten en de andere genomineerde projecten zijn mooie filmpjes te zien op de website van het Job Dura Fonds.

Natuurspelen in METRO

141015 metro

 

Nu zijn ze er zelfs bij METRO achter…. helaas staat er niet de paden ‘af’, maar toch een leuk artikel. Het doet me deugd te zien hoe vanzelfsprekend en levendig mijn twee stiekeme ‘lievelingskindjes’ de Speeldernis, bijna volwassen en SN10G op Tiengemeten groeien en gebruikt worden. Volgens mij zullen er heel wat kinderen ondertussen dat fijne gevoel van modder op je huid en een wankele vlot onder je voeten nooit meer vergeten.