Author Archives: sigrun lobst

Het laatste kind op straat

Een van de vele uitstervende diersoorten op deze aarde is het vrij spelende kind.

Andreas Weber , filosoof en bioloog zegt over dit feit heel doeltreffend:

‘Wie aan de ene kant verkondigt, dat een ecologische ramp dreigt, maar aan de andere kant niet het risico neemt om kinderen vrij in de natuur te laten zwermen, verdiept een vicieuze cirkel. Dat loslopende kinderen niet meer in de natuur voorkomen is de eigenlijke ecologische ramp.’

(uit: Mehr Matsch! Kinder brauchen Natur, 2011)

In het kader van de publicatie ‘Het laatste kind op straat’ heb ik mijn gedachten over de huidige situatie in relatie tot mijn eigen opgroeien en ZIJN opgeschreven. Graag deel ik deze, om de discussie over dit onderwerp te voeden en aan te wakkeren. Sinds ruim 20 jaar werk ik aan meer ruimte voor natuur en kinderen. Er is in deze tijd veel verandert, ik zie om me heen mooie ontwikkelingen en initiatieven. Maar ze zijn niet krachtig genoeg, vaak halfhartig en gaan niet ver genoeg. Hetgeen we tot nu toe durven te doen camoufleert alleen een nijpend en groeiend probleem. Willen we niet nog een generatie verliezen, moeten we radikale stappen doen… Wat denk je zelf?

Hoe duurzaam is een groen schoolplein?

Jan van Schaik (Zandraket) en Wouter van Santen (Biotooptuinen) met collega’s aan het werk voor de vernieuwing van het schoolplein van Daltonschool De Margriet in sept 2020.
Het schoolplein van Daltonschool De Margriet in Rotterdam was in 2002 een van de eerste groene schoolpleinen in stedelijk Nederland. In 2015 zijn er een aantal aanpassingen aan het slijtende plein gedaan. In september 2020 is het plein geheel op de schop gegaan. Nu ligt er een splinternieuw groen schoolplein 2.0. 
Lees hier meer…
Het nieuwe plein van Daltonschool ontworpen en aangelegd door Jan van Schaik en collega’s (Foto: Jan v Schaik)

Beleef- en beweegtuin HAGA-Ziekenhuis Den Haag geopend

Door de drie dames Burgemeester Pauline Krikke, directievoorzitter Carla van de Wiel van het HagaZiekenhuis en Karen Anne Hübler-Hebben van het Wellerdieck-de Goede fonds is ter gelegenheid van de opening van de Haga Beleeftuin als symbolische openingshandeling een liefdesboom (Cercis) geplant.

Op initiatief van Haga-fysiotherapeut Rogier Poot is de tuin ontstaan. Hij heeft de therapeutische eisen en wensen voor de tuin aangereikt. Het ontwerp is tot stand gekomen in een schetssessie samen met Wouter van Santen van Biotoop, ecologisch hoveniersbedrijf, die de tuin ook heeft aangelegd. We hebben een natuur- en plantenrijke tuin gemaakt met afwisselende therapiepaden in verschillende moeilijkheidsgraden, veel zitplaatsen op verschillende zithoogtes en oefenelementen van hout en steen rond een centraal gelegen pergola-paviljoen. Het prikkelen van de zintuigen van de patiënten en het genezende effect van natuurlijk groen zijn de uitgangspunten. Hiervoor zijn de paden midden door de beplanting en over verschillende hoogtes heen gelegd, zijn er veel verschillende ondergronden en types beplanting toegepast, voor ieder seizoen en voor ieder patiënt. Bloembollen, bloemenweides, vaste plantenborders, bloeiende bomen, klimplanten, geurende kruiden…. Hierbij kon dankbaar gebruik gemaakt worden van een eerder gerealiseerde vaste plantentuin van Karres en Brands, landschapsarchitecten.

De ontwerptekening voor de HagaZiekenhuis beleeftuin ism Wouter van Santen/ Biotoop.
Overleg tijdens de bouw tussen fysiotherapeut Rogier Poot en Hovenier Wouter van Santen
Overzicht over de beleeftuin voor de patientenkamers en deuren van het ziekenhuis
Een van de therapiepaden met treden, zandpad en oefenbrug door de beplanting

Het paviljoen wordt getest door een groep patiënten van de fysiotherapie.

Inplanten van een vaste plantenborder met bloembollen.

Droomplek Getijdenspeeltuin ATLANTIA Middelharnis geopend

overzicht pompheuvelOp een prachtige zomerse middag is met vrolijk modderpret het nieuwste stuk speelnatuur aan het Haringvliet geopend. Op het eiland Goeree-Overvlakee gelegen op de strand van Middelharnis heeft Stichting Ark met middelen uit het droomfonds en met ondersteuning van provincie Zuid-Holland en de gemeente Goeree-Overvlakee deze getijdenspeelplek ontwikkelt. Aanleiding is het ‘op een kier zetten’ van de Haringvlietsluizen in de nabije toekomst. In dit stukje speelnatuur worden de wisselende waterstanden van het Haringvliet onder invloed van het getij zichtbaar en bespeelbaar.

Lees en zie meer in deze artikel en video of ga het beste zelf kijken en de modder tussen je tenen voelen!

Het mooiste compliment van de dag kwam van een medewerker van kinderopvang Kibeo, die al bij het maquette bouwen met kinderen op het strand in november 2017 betrokken was: “Ik vind het heel knap, dat bijna alle wensen van de kinderen uit de maquettes van toen écht gerealiseerd zijn.” Dat was eerlijk gezegd niet zo moeilijk, want de kinderen wilden vooral een ding: modder!

Hieronder het ontwerp schets, die door GKB Kraaienveld is gerealiseerd.

ontwerschets

Winnaar ‘Groenste schoolplein van Overijssel’ bekend

180425 groenste schoolplein overijsselNa een spannende middag vol spetterende presentaties en professionele jurering is de winnaar van de prijsvraag ‘Groenste schoolplein van Overijssel’ bekend. OBS de Rythmeen uit Bathmen wint het ontwerpwedstrijd en krijgt een bedrag van € 35.000 voor de realisatie van hun droomplein. Het ontwerp is samen met de kinderen, het schoolteam en ouders in een uitgebreid traject van voorlichting, inspiratie en ‘zandbaksessies’ ontwikkeld en getekend door Anneke Rodenburg/ Tuin en Vlinder, een Springzaad-collega uit Deventer. Gefeliciteerd!

Met de andere leden van de jury (Egbert Roozen/ directeur VHG, Wilma Nugteren/ Jantje Beton, Egbert Beens/ Boswachter bij Staatsbosbeheer, Inge Bokellman/ ervaringsdeskundige – directeur Montessorischool de Ontdekking) had ik de eer, om in een eerste ronde de 10 finalisten uit alle inzendingen uit te kiezen. De kinderen van alle scholen samen kozen uiteindelijk de winnende ontwerpen. Meer informatie over de andere winnaars, het proces en de omvangrijke inzendingen van alle scholen vind je hier en hier.

 

Belevenisboerderij met Speelnatuur van OERRR in polder Schieveen geopend

180223 opening belevenisboerderij23 februari 2018 is Belevenisboerderij Oosthoek in de Polder Schieveen, aan het polder-pad, vlak boven Rotterdam Airport geopend. Naast schapen, geiten, koeien, kippen en andere beestenboel, een heerlijk boerderijcafé met veel lekkernijen uit eigen keuken, eigen vlees- en melkproducten en streekproducten is er ook een informatiehoek van Natuurmonumenten over dit groeiende weidevogelparadijs aan de noordrand van Rotterdam.

Natuurmonumenten heeft boerenfamilie Oosthoek daadkrachtig ondersteund met het realiseren van een natuurrijk speellandschap op het erf. Na een aantal winterse maanden aanleg door aannemer Blijdorp en een krachtig finale door een wervelende groep vrijwilligers van Natuurmonumenten, werd de Belevenisboerderij uiteindelijk in februari geopend. De speeltuinbende bracht nog voor de opening een bezoek aan de splinternieuwe speelnatuur van OERRR en beoordeelde haar na een aantal goede verbeterpunten te hebben genoemd als ‘goed’ bespeelbaar voor iedereen.

 

Start werkzaamheden Speelnatuur van OERRR bij Belevenisboerderij Oosthoek

2017 10 11 post belevenisboerderij

 

 

 

 

 

De Rotterdamse stadsherder Martin Oosthoek is sinds kort verhuisd naar de nieuwe Belevenisboerderij Schieveen. De boerderij ligt langs het Polderpad, een fietspad, dat het polderlandschap aan de noordrand van Rotterdam ontsluit.

Vandaag beginnen de werkzaamheden voor de aanleg van een stuk Speelnatuur van OERRR op het erf van de belevenisboerderij. Familie Oosthoek werkt hiervoor samen met Natuurmonumenten, eigenaar van veel weilanden aan de Rotterdamse noordrand.

De werkzaamheden worden uitgevoerd door aannemingsbedrijf Blijdorp bv en begeleid door BWZ Ingenieurs.

Verwachte opening van de Speelnatuur van OERRR is het voorjaar 2018.

oosthoek A3 presentatie

 

Campagne veiligheid.nl voor risicovol spelen gelanceerd

Vandaag is een campagne voor het ondersteunen van risicovol spelen gelanceerd door Veiligheid.nl

De campagne is gericht op ouders en geeft via een enquete praktische tips voor het dagelijkse risicovol (laten) spelen van hun kinderen en vertelt over de betekenis daarvan voor een gezonde ontwikkeling van kinderen tot zelfbewuste, durvende grote mensen.

Het concept is ontwikkeld door Veiligheid.nl in samenwerking met een aantal deskundige partners. Het was een zeer nuttig genoegen binnen deze groep enthousiaste experts actief mee te kunnen werken aan de campagne!

Bekijk hier de prachtige campagnevideo

Link naar de campagnepagina veiligheid.nl

 

St. Catherinespark Dublin: under construction

161101-under-construction-dublin

Afgelopen week zijn de graafwerkzaamheden in St. Catherinespark in Dublin gestart.

Een plaatselijke aannemer modelleert het glooiende terrein volgens de tekening hoogtelijnen. Middels videoverslag komen de eerste beelden binnen en stemmen we de werkzaamheden op afstand af. Ondertussen lopen op de achtergrond de voorbereidingen voor de installatie van het bron- en beeksysteem met helophytenfilter.

Voor de afronding van de werkzaamheden plannen we een workshop volgend jaar. We denken aan een combinatieworkshop van een inleidend theoretisch veiligheids- en constructie gedeelte met aansluitende werkpraktijk. Op deze manier hopen we de kennis over het maken van Speelnatuur onder de Ierse collega’s te verdiepen. Tijdens de workshop zullen de klim- en klauterconstructies, wilgenbouwwerken en andere speelse elementen uit het 161101-ontwerptekening-st-catherinesontwerp ontstaan.